tisdag 21 februari 2012

Inspirationskälla Nr 2

Blev varse att The High Line i New York inte var den första nedlagda järnvägssträcka att bli till en lång park. Genom vännerna Barbro och Wiard fick vi reda på att det finns en motsvarighet i Paris som kallas Promenade Plantée eller La coulée verte - den gröna korridoren.

Järnvägslinjen var i bruk till 1969. Som park har den varit i bruk sedan 1989 och den sträcker sig från Opéra Bastille till Boulevard Périphérique.

Kanske det blir en studieresa i sommar!

I mitt letande av uppgifter om Promenade Plantée blev jag uppmärksam på att liknande projekt pågår i Chicago, St. Louis, Philadelphia, Jersey City, Wien, Birmingham och Rotterdam.


Tänk om lilla Lund kunde haka på!

30 jan 2012 informationsmöte

För Er alla som inte hade möjlighet att närvara i november på Stadsbiblioteket och vid Gamla Lunds informationsmöte den 30 januari, kommer här ett antal bilder över Lunds Kommuns planer för Lund C.

Mina kommentarer och noteringar från mötet följer i ett separat inlägg. Klicka på bilderna så ser ni en större, tydligare version.
















söndag 29 januari 2012

Kommunens idéförslag 10 nov 2011

Under några dagar i november 2011 var det en visning av 3 idéförslag på Stadsbiblioteket i Lund. Den 10 november var det presentation av förslagen och allmänheten hade möjlighet att se förslagen. Stadsbyggnadsdirektör Inga Hallén var på plats och pratade om förslagen.

Det som förundrade mig var att man inte visade på ett större grepp utan koncentrerade sig på området runt Lund C. Att till exempel nämna alternativ till förslaget om spårvagn var nästan tabu!

Nästa möjlighet att få inblick i kommunens planer är då Gamla Lund inbjuder till informationsmöte om stationsområdets framtid den 30 jan. I'll be there!

fredag 27 januari 2012

Sydsvenskan 26 januari - Fyra spår


"..Vi skyndar på processen. Frågan är avgörande för järnvägssystemet i hela södra Sverige, säger Mats Persson (FP), regionråd med ansvar för kollektivtrafik."

Och en annan intressant rad: "-Vi hoppas förstudien visar en möjlighet att gräva ner spåren, säger Mats Helmfrid (M), kommunalråd."

Kommentarer till artikeln "Förstudie skyndar på fyrspår hela vägen" i SDS 26/1 2012.

Följdfrågan som jag skulle vilja ställa är "hur lång del av spåren vill man gräva ned?" Se tidigare inlägg om hur stora frilagda ytor det handlar om. Varför inte låta den 4-spåriga (!) tunneln börja söderifrån vid renhållningsverkets dammar för gå upp strax efter Monumentet?

Att jag sedan tycker att man i ett sådant läge, med nedgrävda spår genom Lund, även kan fortsätta med ett stickspår under mark mot Max IV och ESS-området är något att fundera på! Ja, ja mer om det senare.

Obs! Kommentarer är välkomna och lätta att göra utan någon slags inloggning!

torsdag 26 januari 2012

The Road Not Taken


Här kommer hela dikten av Robert Frost. Den får symbolisera varför jag startade bloggen. Detta är mitt sätt att säga min mening om vilken väg vi som Lundabor ska ta i vårt engagemang i infrastrukturen. Hur ska jag och många andra påverka politikerna?


The Road Not Taken

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;
       

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,
        

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.
        

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

42500 kvadratmeter

Vid en grov beräkning uppgår spårområdet mellan Ringvägen och Kung Oscars bro till totalt 42500 m2 (tack Eniro för verktyget)! Dubbelkolla gärna själv.

Uppdelat ser det ut så här:
Kung Oscars bro - Gångbron (mellan västra och östra delen): 20000 m2 (jag var tvungen att dubbelkolla att det verkligen stämde)
Gångbron - Västra station: 9000 m2 
Västra station - Armaturfabriken uppgår bangårdens yta till mer än 4000 m2
Från Armaturfabriken till Svanegatan väntar ca 3000 m2 på nya idéer!
Ledig yta mellan Svanegatan - Ringvägen: 6500 m2

Tanken svindlar inför alla möjligheter som öppnar sig om dessa enorma ytor gjordes tillgängliga för andra ändamål än järnvägsspår.

Vad är Din idé?

Exempel på hur man i New York utformat en "scen" över en bro genom att öppna upp en del av The High Line blickande ut över trafiken nedanför (i december 2011!). Ny föreställning varje dag!



Tänk er ett liknande projekt på bron vid Armaturfabriken! Folk sittande över det gamla spårområdet på en upphöjd scen, soldyrkande på sommaren och betraktande folklivet nedanför. Kan ni till exempel se framför Er gruppfotograferande av uppklädda, nybakade studenter på Armaturscenen innan de beger sig till festen på Grand Hotell eller Akademiska Föreningen.

söndag 15 januari 2012

Inspirationskälla Nr 1

 

"....Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference."

Sista raderna i dikten "The Road Not Taken"
Robert Frost (1874-1963)

Ovanstående text tycker jag passar utmärkt som inledning för den här bloggen. 


Vilken väg ska våra folkvalda makthavare i Lund ta när det gäller järnvägen som enligt min mening så brutalt delar staden och hur ska den framtida infrastrukturen se ut? Det här är mitt sätt att påverka och göra min och andras röst hörd.


Idén att knyta ihop staden genom att lägga järnvägsspåren under mark är inte ny men avfärdas som alltför kostsam. Vad man inte insett är potentialen för de tusentals kvadratmeter där spåren nu går fram.


Den stora inspirationen som borde studeras mycket mer, är "The High Line" i New York. Från att ha varit en bortglömd (sedan 1980) transportjärnväg 10 meter upp i luften och på väg att rivas, till att bli "a Park in the Sky" - ett mycket uppskattad och efterlängtat rekreationsområde.

Att detta fantastiska projekt skulle leda till så stora synergieffekter hade förmodligen inte ens initiativtagarna insett 1999 då de startade "Friends of the High Line".


Parken som sådan är enormt uppskattad för sin egen skull men förutseende personer och investerare har till fullo insett värdena (inte bara ekonomiska) av att investera idéer och kapital i området och uppemot 27 andra projekt har startats längs "The High Line". Det har verkligen blivit ett "lyft" för hela sydvästra Manhattan, något som få insåg från början.


Hade förmånen att personligen kunna besöka New York med Lisbeth under december 2011 och fick själv uppleva The High Line på nära håll. Jag hade längtat dit sedan jag såg ett "TED-talk" om projektet juni 2011. Visserligen var det inte längre det prunkande och gröna som mötte mig men, oj vad området sjöd av liv! 

Överallt flanerade New Yorkare och turister, och de många byggkranarna signalerade att stora och små projekt var på gång. Lisbeth upptäckte till exempel att en exklusiv svensk butik precis hade etablerat sig i gatunivå, Efva Attling!


Tänk att detta en gång upplevdes som en skamfläck för New York och väldigt få av lokalbefolkningen var medvetna vad som fanns där uppe på de gamla järnvägsspåren!


Nedan följer en bildsvit på "The High Line" som vi besökte på senhösten 2011.